Het wonderbaarlijke dier, de panda
Het wonderbaarlijke dier, de panda

 Made in China

Ursus melanoleucus (‘beer die zwart en wit is’). De panda is afkomstig uit de familie Ursidae, Latijn voor beren. Het habitat van deze zwart-witte beer is te vinden in Oost-Azië, maar meer specifiek centraal China. Ze leven in de relatief koud en vochtige leefgebieden op een hoogte van 1200 tot 3900 meter boven zeeniveau. Vandaar deze dikke vacht die vaak als ‘knuffelbaar’ aangezien wordt. In de dicht begroeide rododendron- en bamboebossen maken de leefgebieden van de panda vrijwel ontoegankelijk voor mensen. Toch is deze beer met uitsterven bedreigd.

Op de rand van extinctie

Begin 2015 werd hun minimumaantal volgens de National Giant Panda Survey op 1.864 geschat, een stijging van bijna 17% ten opzichte van resultaten tien jaar eerder. Toch concludeerde menig bioloog dat het dier niet meer te redden viel. Menig fonds werd opgezet voor de reuzenpanda. Zo werden vele fokprogramma’s opgezet in dierentuinen. Maar dit was zeker niet zonder de nodige problemen. Omdat alle panda’s in gevangenschap van drie mannetjes afstammen is de kans op inteelt zeer groot. Om hierop in te spelen en inteelt te voorkomen heeft men heeft in China nu een spermabank opgezet met een grote voorraad vruchtbaar pandazaad.

Bam BOE! Schrikt de panda niet af

Zoals algemeen bekend eet de panda voornamelijk bamboe, een stevige grassoort. Toch was dit niet altijd zo. De berenfamilie behoort van naturen tot de groep carnivoren, vleeseters. Toch heeft de panda zich gericht op groenvoer, alhoewel de panda af en toe nog wel wat dierlijk materiaal eet. Naast bamboe leeft de panda ook deels van andere planten zoals gentiaan, grassen, lisse en andere bloeiende planten. Om de bamboe te verteren moet de panda lang kauwen en heeft het lang de tijd nodig om verteerd te worden. Op een dag van 14 uur kan een panda wel 40 kilo aan bamboe eten!

 

Gerelateerde berichten
Laat een antwoord