Je hoort het zo vaak; “Eet 2 ons groente en fruit per dag”. Dat is jammer genoeg makkelijker gezegd dan gedaan. Je weet wel dat je er aan moet komen, maar de praktijk wijst anders uit. Bovendien heeft het Voedingscentrum het advies onlangs zelfs aangepast naar 250 gram groente per dag. Het advies beperkt zich niet alleen tot een bepaald gewicht aan groente, maar ook aan variëteit en versheid. Groente uit een potje of blik bevatten minder goede voedingstoffen dan verse groenten. Dit geldt ook al voor voorgesneden groente en fruit. Vooral de hoeveelheid kinderen die niet aan de aanbevolen hoeveelheid groente per dag komen is volgens diverse instanties schrijnend. Nog geen 1% van de kinderen krijgt voldoende groente binnen.
Het antwoord volgens diverse gezondheidsgoeroes? Slowjuicen
Slowjuicen is het langzaam persen van groente en fruit. Anders dan bij een sapcentrifuge worden de ingrediënten niet gesneden met geperst via een persschroef. Op deze manier blijven belangrijke voedingsstoffen behouden, zoals vitaminen, enzymen en mineralen. Het persen is bovendien een leuke bezigheid en voor kinderen ongevaarlijk. Er zijn zelfs slowjuicers waarmee noten tot pasta gemalen kunnen worden en ijs kan worden gemaakt!
“Het sap uit de slowjuicer is ook langer houdbaar”, zegt Erik Wolsbroek van Vita5.nl. “Het sap gaat pas na 48 uur oxideren en blijft dus langer van goede kwaliteit dan sap welke afkomstig is uit een sapcentrifuge of citruspers. Je hoeft daardoor niet verse groente iedere dag te persen om gebruik te maken van de kwaliteit en voedingswaarde van verse groente. Door het bovendien te vermengen met fruit, zoals appels, persen en druiven wordt de bittere smaak van bepaalde groente ook een stuk verminderd. Daardoor gaat het niet snel vervelen en blijft het leuk om te doen. Juist daarin zit het voordeel van slowjuicing”.