Een Vermeer of Rembrandt aan de muur is verleden tijd. Er is een nieuwe trend betreft wandversieringen aangebroken, de tattoo! Say what!? Een tattoo aan je muur? Jazeker, zo heeft een Amsterdamse tatoeëerder een speciale service opgezet. Als je sterft, kun je het stuk versierde huid laten afpellen en doneren aan de shop, voor een expositie. Maar niet alleen aan een shop doneren is tegenwoordig populair, het afstaan van je tattoo aan nabestaande is een veelal gestelde vraag aan uitvaartverzekeringen. Daarnaast zijn leden van de Japanse criminele organisatie Yakuza zo trots op hun tatoeages dat zij dit al deden.
Een stuk kunst dat vereeuwigd moet worden
De tattoo heeft sinds enkele jaren een enorme trend ingezet. Zo is ook het aantal tattooshops explosief gegroeid. In vijf jaar tijd is het aantal tattooshops gestegen van 456 naar 890, aldus het RIVM in 2014.
“We zitten momenteel op het hoogtepunt van de tattookunst”, zegt Schiffmacher. “Dertig procent van de jonge Nederlanders heeft er een. En daar zitten echte hoogstandjes bij, kunststukjes die je wil bewaren.”
Toch is het nog niet zo eenvoudig om een tattoo te bewaren. De huid kan krimpen wanneer je deze afsnijdt, waardoor de tattoo veranderd. Vooral bij jonge mensen krimpt de huid wel eens met een kwart ten opzichte van voor het afsnijden.
Mag dat wel? Je tattoo afstaan na je dood
Het is niet zo dat er een specifieke geschreven wet is die afbakent of je een tattoo na de dood mag afstaan. Zo weet de Nederlandse Transplantatiestichting ook niet meteen of dit nou mag. Het is wel zo dat huid met een tattoo gebruikt kan worden als donorhuid. En het klopt dat je een stuk afgesneden huid mee mag nemen naar het buitenland. Daarnaast, wanneer er in het testament beschreven staat dat de huid afgestaan moet worden, moeten pathologen daaraan meewerken.
Wat kost zo’n kek stukje huid?
Het afstaan van een tatoeage is een redelijke investering voor de voormalige eigenaar van de tattoo. Wanneer de drager overlijdt, zal een patholoog-anatoom het stuk huid met de tatoeage verwijderen. De drager van de huid heeft hiervoor wel een wilsbeschikking moeten tekenen. Vervolgens wordt het stuk huid ingevroren of op sterk water gezet. Hierna zal deze opgestuurd worden naar een gespecialiseerde arts die het vocht in de huid vervangt met siliconen. Dit is ter preventie van krimping en het vergaan van de huid. Voordat je zo´n stukje huid met je tattoo trots aan de muur kan hangen ben je al gauw 12 weken verder. Per tien centimeter huid betaal je ongeveer driehonderd euro. Maar dan heb je wel een stukje ´kunst´ geconserveerd.
“To infinity… and beyond!”
Zal Buzz Lightyear zijn tatoeage doneren als hij die had? Geen idee, wel denk ik dat deze trend door gaat zetten. Zo zijn er genoeg mensen die veel waarde hechten aan hun eigen of andermans tatoeage. Ik denk dat we de komende jaren de discussie nog wel eens tegen gaan komen. Pas totdat er een duidelijke wet tegen het afstaan van een tattoo is, zullen mensen dit zeker blijven doen. En zelfs als die wet er is zullen mensen wel manieren vinden om dit te doen. De een gruwelt ervan misschien van, maar een ander ziet er de schoonheid van in. Het is niet voor een ieder weggelegd om een stuk huid van een overledene aan de muur te hangen. Waar het hart van vol is, hang je je muur mee vol zou ik zeggen.