Tegenwoordig is het steeds normaler om aan je voice assistant te vragen om iemand op te bellen of te navigeren met de kortste route naar huis. Dit zijn nog relatief kleine handelingen die geen echte vervanging zijn voor het menselijk handelen. Maar wist je dat er ook systemen zijn die vanuit een centraal punt in je huis de verwarming, gordijnen, lampen etc. kunnen regelen? En dat allemaal spraak gestuurd?
Data
Ook binnen bedrijven is het steeds normaler om gebruik te maken van dit soort technieken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het digitaal rondje koffie op werk? Waarbij een assistant in kaart brengt wie er zit te wachten op een bakje koffie. Vervolgens gaat het koffiezetapparaat alvast aan de slag terwijl een fysieke collega’s het juist aantal gezette bakjes kan ophalen.
Het is natuurlijk wel zo, dat met het gebruik maken van dit soort systemen er behoorlijk veel informatie opgeslagen wordt om het apparaat steeds slimmer te laten worden. Dit vraagt om bewustwording en een manier om ervoor te zorgen dat er verantwoordelijk wordt omgesprongen met deze data sets. Gelukkig wordt erop toegezien dat producten die deel uitmaken van Internet of Things (alle smartsystemen die data uitwisselen, opslaan en analyseren) aan de juiste voorwaarden voldoen. Zowel voor bedrijven, maar ook voor de gebruiker.
Smart oplossingen gebruiken
Je kunt je voorstellen wanneer individuen zowel privé als zakelijk meer gebruik gaan maken van smart systemen, de scheidslijn tussen bedrijfsdata en privé data ook langzaam onduidelijker wordt. Apparaten die gebruikt worden zijn niet altijd uitsluitend voor zakelijk gebruik of andersom. Als bedrijf kan je zelf de verantwoordelijkheid nemen om de kennis rondom data en informatiebeveiliging zo goed mogelijk up-to-date te houden en ook medewerkers een zekere basiskennis hieromtrent te geven.
Certificering voor informatiebeveiliging
De internationale standaard voor informatiebeveiliging voor bedrijven en instanties is ISO 27001. Deze norm beschrijft de eisen die worden gesteld aan het verwerken van data. Wanneer een bedrijf of instantie gecertificeerd is voor deze norm, kun je ervan uitgaan dat zij de manier waarop zij omgaan met informatiebeveiliging zorgt voor een vertrouwelijkheid en integriteit. Waar sommige certificeringen een plichtmatig nummertje kunnen lijken, is ISO 27001 informatieveiligheid is een tijd van grote ontwikkelingen op het gebied van (het gebruik) van data vooral een grote behoefte vanuit bedrijven zelf.