Obesitas; wat is het en hoe pak je het aan?

Obesitas; wat is het en hoe pak je het aan?

Iedereen kent wel iemand in zijn kring die ‘dik’ is. Vaak wordt hier een beetje lacherig over gedaan, maar mensen die écht te dik zijn kunnen vallen in het straatje obesitas. En hier komt vaak veel meer bij kijken.

Wanneer ben je te dik?

De meest voorkomende manier om te meten of iemand te dik is, is door het gebruik van een BMI meter. Deze BMI (body mass index) geeft de verhouding weer tussen je gewicht en je lengte. Omdat dit dus verder niet naar de bouw van je lichaam kijkt, zijn BMI scores voor andere bevolkingsgroepen anders verdeeld. Maar zelfs als pure Hollander, kan het zijn dat je bouw gewoon wat anders is. Als je veel sport zul je ook al snel een hoger gewicht hebben. Dit omdat spieren zwaarder zijn dan vet. Naast de BMI is het dus ook belangrijk om te kijken naar de omvang van de middel. Of bereken het vetpercentage van je lichaam. Hier zijn ook tabellen voor om te zien hoeveel procent voor welk geslacht en leeftijd normaal is en of je hiervan afwijkt.

Over obesitas

Obesitas is meer dan te veel eten en te weinig bewegen. Net als Anorexia en Boulimia, valt Obesitas is het straatje eetstoornissen. Het is vaak geen willen, maar het niet anders kunnen. De redenen voor te veel eten kunnen veel dieper liggen met een psychologische beweegredenen. Iemand kan bijvoorbeeld vroeger veel gepest zijn en is troost gaan zoeken in eten. Je hebt obesitas zodra je BMI boven de 30 uitsteekt. Een gezond gewicht ligt tussen de 18,5 en 25. Zodra de score richting de 40 gaat, is er zelfs sprake van morbide obesitas (ziekelijk overgewicht). Hierbij komen vaak ook andere klachten kijken zoals versleten gewrichten, hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten

De behandeling van obesitas

Obesitas is gevaarlijk en als hier niks aan gedaan wordt, kan dit zelfs zorgen voor overlijden. Vooral in de Verenigde Staten is obesitas een grote doodsoorzaak. Naar schatting zijn er tussen de 111.909 en 365.000 obesitas sterfgevallen per jaar. Dit kan een grote reden zijn om een behandeling aan te gaan. Dit begint uiteraard met een dieet. De maag van mensen met zwaarlijvigheid is uitgerekt, waardoor ze veel minder snel het idee krijgen van een vol gevoel. Toch is het belangrijk om aan een strikt dieet te beginnen met het maximaal aantal calorieën dat een mens nodig heeft per dag. In sommige gevallen is het zo moeilijk voor iemand om gewicht te verliezen, dat er een chirurgische ingreep zoals een maagverkleining plaatsvindt.

Daarnaast is ook beweging belangrijk. Omdat mensen met obesitas moeite hebben met bewegen, begint dit met simpele oefeningen die voor hen wel veel inspanning kosten. Het is verstandig om te beginnen met cardio om zo de conditie op te krikken. Zwemmen is hier een goede manier voor, omdat dit ook het lichaam en de gewrichten niet zo zwaar belast.

Omdat er vaak ook een mentale kant bij komt kijken, is het veel beter om obesitas aan te pakken met professionele hulp. Zij weten precies hoe ze je kunnen helpen en motiveren om weer tot een gezond gewicht te komen. Ben of ken jij iemand met overgewicht? Zoek op tijd hulp en stel samen met een expert een overgewicht behandelplan op.

Bron Afbeelding

Gerelateerde berichten
Laat een antwoord