Uitgepraat raken over bier is onmogelijk
Uitgepraat raken over bier is onmogelijk

Uitgepraat raken over bier is onmogelijk

Zo bestaat deze goudgele vloeistof al sinds ca. 3200 jaar voor Christus beschreven in Sumerische teksten en is daarmee al ruim 5000 jaar oud! Toch was het waarschijnlijk niet de bedoeling om dit goedje te maken, desalniettemin zijn we er allemaal blij mee! De eerste bieren waren het gevolg van spontane gisting. Zo mengde men vroeger gemalen graan met water om zo vloeibaar brood te maken. Waarschijnlijk heeft een of andere held dit te lang laten staan, waardoor het is het gaan gisten. Nu ben ik wel benieuwd wie de eerste kater heeft meegemaakt!

‘wijn na bier geeft vertier, bier na wijn geeft venijn’

Over deze uitspraak en daarmee de uitkomst valt te twisten. Toch zit hier een gedachtegoed achter. Zo is bier al eeuwen goedkoper dan wijn. Wijn was dus voor de rijke mensen en daaruit is deze uitspraak ontstaan. Wanneer je deze uitspraak afspiegelt met het verloop van je leven werd er het volgende bedoeld. Het is beter om arm te beginnen en rijk te eindigen dan andersom. Ook wel vertaald in wijn (rijkdom) na bier (armoe) geeft vertier. Maar wanneer je bier en wijn qua rijkdom met elkaar vergelijkt is bier veel rijker. Zo legt wijn met haar twee smaakdimensies zoet en zuur het af tegen bier die drie smaakdimensies kent, namelijk zoet, zuur en bitter.

Bier weetjes

Iedereen kent wel een aantal van die weetjes over bier. Dat het goed is voor je haar en dat je het goed kan gebruiken in de keuken. Toch is er meer! Bier werkt namelijk ook als slaap ondersteunend middel. De gemiddelde comazuiper zal hier overtuigend ja door knikken, maar de reden is toch verrassend. De werking die hop heeft komt sterk overeen met dat van slaaptabletten(zit ook in alcoholvrije bieren). Zo zou 2 mg van de hop een vermindering van de nachtelijke activiteit geven, daardoor biedt dit u meer rust en zou het bijdragen aan een goed dag/nacht ritme.

Bier blijkt ook een goed schoonmaakmiddel. Het verwijderen van roest, reinigen van koper en het schoonmaken van hout kan allemaal met bier. Wanneer je kringen van je mooie salontafel wilt verwijderen doe je het volgende. Verwarm een kleine hoeveelheid bier in een pan of in de oven. Let op! Het bier mag niet koken. Dep vervolgens een doek in het opgewarmde bier en wrijf de vlekken van je tafel en het bier zal geen plakkerige laag achterlaten.

Heb jij last van een slakkenplaag? Slakken vinden net als jij de geur van bier onweerstaanbaar. Graaf een bekertje in je gazon en doe er een laagje bier in. De slakken zullen massaal in het bekertje kruipen.

En voor de vrouwtjes. Wil jij je voetjes weer heerlijk zacht hebben? Neem een bier voetenbadje! Voeg drie biertjes en azijn toe aan wat water en onderdompelen maar. De enzymen in het bier zouden zorgen voor een zacht huidje.

Wist je dat…

…op elk moment van de dag minstens 0,7 procent van de wereldbevolking bezopen is? Zo zou er op elk moment van de dag een ruime 50 miljoen mensen dronken zijn!

…in Tsjechië het meeste bier gedronken wordt op jaarbasis. Nederland staat op plek 15 één plek onder Polen.

…Trappist Westvleteren XII in 2014 voor de vierde keer is verkozen tot het beste bier van de wereld.

Ken jij nog een leuk weetje? Laat het weten in de comments

Gerelateerde berichten
Reacties ( 8 )
  1. RM
    28 april 2015 at 16:55
    antwoorden

    Het is grappig dat in het Engels de stelling van het bier en wijn precies andersom is;
    Beer after wine and you’ll feel fine, wine after beer and you’ll feel queer’.

Laat een antwoord