Houd jij bij hoeveel calorieën je per dag binnen krijgt? Of ben je niet bezig met wat je eet? Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker dat de consument zich afvraagt wat er daadwerkelijk in het eten zit. Dit is dan ook heel logisch, want weet jij precies wat je jezelf voorschotelt elke avond? De zoektocht naar de beste voeding is de laatste jaren steeds populairder. Van Gojibes tot hennepzaad, de voedingswaardes vliegen je tegenwoordig om de oren. Toch hoef je niet ver van huis te zoeken om een gezond maaltje te bereiden. De vuistregel die men moet volgen luidt als volgt, ‘Eet gevarieerd, eet groenten en fruit en beweeg genoeg’.
Weet, weet wat jij eet
Iedereen doet wel eens boodschappen, de één op dagelijkse basis de ander doet gelijk boodschappen voor de hele week. Toch blijft het lastig om te bedenken welk maaltje je vandaag of morgen weer klaar gaat maken. Er lijken wel uren te verstrijken als je voor het groenten schap staat te twijfelen. Je bezit niet de juiste kennis over wat je kan combineren of je twijfelt over het aantal calorieën. Gelukkig (h)erkent de technologie deze kwestie en zijn er al vele handige middelen ontwikkeld. Wij hebben de maker van de app Weet een aantal vragen gesteld over zijn app en hoe deze u helpt met een verstandige keuze in de supermarkt.
Wie ben ik?
Ik ben Thomas Schmidt, derdejaars student Indie Game Development student aan het NHTV in Breda. Naast school werk ik parttime bij Albert Heijn als teamleider van de vers afdeling. Door de combinatie van mijn bijbaan en de vaardigheden die ik op school heb geleerd, heb ik de app “Weet” kunnen ontwikkelen.
Wat houdt de app in en wat kan ik ermee?
Weet is een mobiele applicatie bedoeld voor klanten en medewerkers van supermarkten. Met Weet krijg je als gebruiker informatie over aardappelen, groenten en fruit. Deze informatie is opgedeeld in: algemene product omschrijving, beschrijving over de smaak, tabel met voedingswaarde, bewaaradvies en een bereidingswijze. Op het moment bevat Weet de database informatie over 195 producten en wordt bijna dagelijks uitgebreid met nieuwe producten, die niet per se in het assortiment van een supermarkt zitten. De producten die in de database staan zijn tevens gekoppeld aan barcodes en QR-codes. Met de Weet app kun je deze codes scannen waardoor je automatisch naar het desbetreffende product gestuurd wordt.
Hoe ben je op het idee gekomen van deze app?
Op de werkvloer krijg ik veel vragen over producten op de vers afdeling en helaas kan ik niet elke vraag beantwoorden. Hiervoor kunnen medewerkers gebruik maken van de online omgeving van Ahold, waar informatie over producten te vinden is. Deze omgeving is helaas alleen bereikbaar in het magazijn of kantoor. Dit betekent dat ik de klant kort moet verlaten om sommige vragen te kunnen beantwoorden.
Dit probleem bracht mij op het idee om informatie over alle producten op de vers afdeling te verzamelen in één systeem. Weet heeft antwoorden op de volgende vragen: ‘Hoe smaak het?’, ‘Hoe bewaar ik het?’ en ‘Wat kan ik er mee?’. Daaraan toegevoegd een algemene product omschrijving en voedingswaardetabel. Aangezien tegenwoordig iedereen op de calorieën let, heb ik een overzichtelijke structuur kunnen creëren die toegankelijk is voor iedereen.
Waar kan ik jouw Weet app vinden/downloaden?
Sinds December 2014 staat Weet online voor Android en in Februari is Weet ook verschenen voor iOS. Op het moment ben ik bezig om Weet ook klaar te maken voor Windows 8, zodat mensen met Windows Phone ook gebruik kunnen maken van de app. De app is gratis te downloaden voor Android en iOS.
Hoe zie je het gebruik van deze apps in de toekomst voor je?
Ik denk dat bewustwording van wat je eet nog populairder wordt dan het nu al is, omdat steeds meer mensen bezig zijn met gezonder eten en elkaar daarmee ‘aansteken’. Ik hier met Weet op in te spelen om in de toekomst meer categorieën en producten aan de database toe te voegen, gecombineerd met gerechten met allergie en E-nummer vervangende producten.
Gebruik deze handige tool tijdens uw dagelijkse boodschappen om nóg meer uit uw voeding te halen. Waarvoor zou jij de Weet app gebruiken? Laat het ons weten in de comments.