Iedereen heeft vroeger toen ze jong waren wel eens naar tekenfilms gekeken. Iedereen is ermee opgegroeid en zo kan iedereen wel een waslijst aan tekenfilms opnoemen die zij vroeger hebben gekeken. Hier een korte opsomming van veelbekeken tekenfilms die in Nederland op televisie zijn geweest. BoesBoes, Buurman en Buurman, Alfred J. Kwak, Calimero, Ducktales, Gummiberen, Loony Tunes, Niels Holgersson, Ghostbusters, Dommel, Popeye, Snorkels, Johnny Bravo, Dexter’s Laboratory, Dinobabies, Didgimon, Pokémon en ga zo maar door. Als je zo kijkt naar de bovengenoemde lijst met tekenfilms valt het op dat de meeste voor het jaar 2000 zijn geproduceerd. De generatie die nu ongeveer de leeftijd 15 tot 30 jaar hebben zullen met deze lijst het meest bekend zijn. Zo denk ik dat er in deze periode de beste tekenfilms zijn geproduceerd. Oftewel, vroeger was alles beter!
Echt lang geleden!
Hoe is de tekenfilm eigenlijk ontstaan? Dat is een logische vraag die ik ga beantwoorden. Laat ik je terug nemen in de tijd naar het begin van de 19e eeuw. In deze periode zijn er een aantal ingenieuze uitvindingen op dit gebied geweest. Zo kwam men erachter dat, wanneer een beeld opgevangen wordt door ons oog, deze niet direct verdwijnt van het netvlies. Dus wanneer er kort daarna een soortgelijk beeld getoond wordt zullen wij dit zien als beweging. Duurt de tijd tussen de verschillende beelden te lang dan zien we gewoon twee losse beelden. Men creëerde dit onder meer met flipboekjes.
Door de uitvinding van fotografie werd er meer mogelijk op het gebied van animatie. Zo werden bewegingen van dieren en mensen opgenomen. Door al deze nieuwe kennis en mogelijkheden begonnen striptekenaars in Amerika tekenfilms als Popeye en Micky Mouse. In Europa was niet de tekenfilm, maar de poppenfilm populair.
Toen de televisie in de jaren ’60 op de markt kwam werd de vraag om het beeld te vullen met tekenfilms alsmaar groter. De ontwikkelingen in de film industrie verliep parallel met die van de tekenfilms. De industrie van films werd alsmaar groter en er ging steeds meer geld in om. Een van de grootste bedrijven in deze branche is het bekende Walt Disney. Een aantal jaren later braken de jaren ’90 aan en werd de computer ingevoerd. Hiermee was het maken van tekenfilms niet alleen makkelijker, maar ook goedkoper. Uit deze periode komen de meeste tekenfilms zoals wij die nu kennen. Zo hadden Cartoon Network, Foxkids, Nickelodeon en een aantal andere zenders in Nederland een groot aandeel in deze branche.
De toekomst van tekenfilms
Tegenwoordig is de tekenfilm steeds meer een vorm van animatie. De animaties worden eerst met de hand geschetst en worden vervolgens met de computer uitgewerkt tot bewegende beelden. Naast animatiefilms zien we animatie in nagenoeg iedere film terug. Zo worden de meeste special-effects tegenwoordig ondersteund met animatie.
Toch denk ik dat we in de toekomst niet zo zeer meer naar ‘tekenfilms’ kijken, tenzij je die van vroeger er weer bij pakt, maar dat we de tekenfilm en haar invloeden altijd terug zullen zien in de films van de toekomst. Gelukkig kunnen we onze lievelingstekenfilms nog gemakkelijk bekijken op het wereld wijde web. Wat denk jij dat de toekomst van de tekenfilm zal gaan worden?
Weet jij nog leuke tekenfilms? Of ben jij ervan overtuigd dat de tekenfilms van nu ook leuk zijn? Laat het ons weten in de comments!