Overal waar je bent, is muziek aanwezig. Van de radiozender in de supermarkt tot de afspeellijst in je favoriete kledingwinkel. Je zou het je haast niet meer kunnen voorstellen, maar het is pas een aantal jaren vanzelfsprekend om muziek op te kunnen slaan. De laatste jaren heeft de muziekindustrie een enorme groei in technologie en innovatie doorgemaakt. Van vinyl, naar cassette, van cd naar mp3, naar de download en nu zelfs streamen. Wat zal de volgende stap zijn? Een machine die je gedachtes omzet in muziek? Een muziek-app die de juiste muziek afstemt op basis van je emotie?
Roots of storable music
De eerste verstaanbare opname van geluid is opgenomen op een fonautograaf van de fransman Léon Scott op 9 april 1860. Hierna zijn de Fonograaf, Grafofoon en Gramophone uitgevonden. De Gramophone was het eerste apparaat dat leek op de platenspeler zoals wij die nu kennen. Na vele verscheidene soorten platenspelers die verschilden van aantal omwentelingen per minuut, grootte van de plaat en soorten materiaal was een nieuw tijdperk aangebroken.
In 1935 bracht de Duitse firma AEG de Magnetophon uit. Deze maakte gebruik van een acetaatband (een soort plastic) met magneetlaag om geluid vast te leggen: de eerste bruikbare bandrecorder, vooralsnog voor professionele doeleinden. Hierna bracht onder meer Phillips de cassette band uit voor particulier gebruik. In 1982 werd de Compact Disc geïntroduceerd door Phillips en Sony. En kort daarop kwam in 1985 de Hi-Fi VHS-videorecorder uit, een hoogwaardige geluidsdrager. In 1995 werd de eerste mp3 ontwikkeld. En in 2000 werd de USB-stick geïntroduceerd. Dit maakte het mogelijk om mp3 bestanden draagbaar te maken. Hierna volgden vele soorten mp3 spelers zoals de walkman en de iPod. Naarmate telefoons complexer en beter werden, werd het ook mogelijk om mp3 bestanden op telefoons op te slaan. En vandaag de dag is muziek niet weg te denken uit welk apparaat dan ook.
Toen muziek nog met instrumenten werd gemaakt
Iedereen kent de uitspraak van menig bejaarde wel: ‘Vroeger was alles beter.’ Deze trend is ook terug te zien in de muziekindustrie. Zo is er wederom een groeiende vraag naar vinyl- platen en platenspelers. De vinyl-omzet wereldwijd steeg in 2014 met een ruime 100 miljoen euro tot boven de 300 miljoen euro. Wanneer je een groot muziekliefhebber bent en je enige kennis hebt van muziekkwaliteit zal je snel een vinyl plaat boven een stream bestandje verkiezen. Ondanks dat muziekstream bedrijven enorm hun best doen om de beste kwaliteit te bieden zal het nooit de eigenschappen van een vinyl plaat bereiken. Dat ene krasje bij het refrein, het overspringen van de naald, zijn slechts voorbeelden van het karakter van vinyl. Dus stof je vaders platenspeler af en spit de zolder van je grootouders door, want dit zwarte goud wordt steeds waardevoller!
Luister jij nog platen of ben jij meer van de streams? Of heb jij misschien een speciale plaat thuis liggen? Laat het weten in de comments.