75 jaar terug in de tijd
75 jaar terug in de tijd

14 mei 1940

Elke dag heeft geschiedenis. Het is vandaag 14 mei ’15 en als we de klok 75 jaar terugdraaien komen we op een vreselijke gebeurtenis uit de Nederlands historie. Op deze dag, 75 jaar geleden, werd het bombardement van de Duitsers op Rotterdam uitgevoerd.

De aanval op Nederland

Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger Nederland, Luxemburg en België binnen. Dit betekende het begin van de tweede wereldoorlog voor Nederland. De Duitse opmars werd flink vertraagd door de felle tegenstand van Nederland. Slechts 4 dagen later kreeg deze aanval een geheel andere wending. Het was 14 mei 1940, rond 13:30 vlogen 90 Heinkel He 111 bommenwerpers over Rotterdam. Deze lieten ruim 97.000 kilo aan brisantbommen op het Rotterdamse stadshart vallen. Dat is vergelijkbaar met pak ‘m beet 97 personen auto’s. Deze brisantbommen spatten uiteen in gloeiend hete scherven. In slechts 13 minuten was heel Rotterdam gebombardeerd en stond de hele stad letterlijk in brand. Hierbij kwamen ongeveer 850 mensen om het leven, raakten 2000 mensen (zwaar)gewond en waren 25.000 woningen en 11.000 andere panden volledig verwoest. 80.000 mensen raakten door deze vreselijke aanval dakloos.

Lichtkogels

Het Duitse leger had een ultimatum gesteld aan Rotterdam, wat stelt dat Rotterdam binnen 2 uur haar weerstand tegen het Duitse offensief op moest geven. Door het gebruik van lichtkogels zouden de Duitse bommenwerpers gestopt worden. Een poging om het Duitse eskader te stoppen met lichtkogels mislukte, zo zouden de piloten de lichtkogels niet gezien hebben.

Capitulatie van Nederland

De Duitsers dreigden na deze aanval ook andere steden te bombarderen wanneer Nederland zich niet over zou geven. De steden Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Haarlem en andere grote steden zouden ook gebombardeerd worden als Nederland niet capituleerde.

Op 15 mei, 5 dagen na de oorlogsverklaring van Duitsland op Nederland omstreeks 10 uur is de capitulatie van Nederland ondertekend. In een klein schooltje in Rijksoord (Kerkrade) zaten George von Küchler en generaal Henri Winkelman tegenover elkaar. Binnen twee uur was de capitulatie-overeenkomst ondertekend, hiermee was Nederland officieel bezet.

Pas vijf jaar later op 5 mei 1945 (Bevrijdingsdag) werd er in Hotel de Wereld te Wageningen onvoorwaardelijke capitulatie van alle Duitse troepen in Nederland ondertekend.

Herdenking

Naast de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei herdenkt Rotterdam vandaag 14 mei het bombardement van 1940.

Onderstaand is een gedicht over deze vreselijke gebeurtenis, die 75 jaar later een groot litteken achter gelaten heeft op de Rotterdamse stad.

 

Qua Patet Orbis – Zo Wijd de Wereld Strekt

“Rondom de klokkentoren die staan bleef als een holle kies,
werd Rotterdam verzwolgen, spuwden ramen zwarte wolken.
De vlammen likten haar stenen omdat de stad niet boog,
schoon van al haar pracht, maar lang niet van haar hoop.

Rondom de klokkentoren, verstomd door het verlies,
blies het koper noten in saluut voor wie het leven liet.
Waarna een stilte neerdaalde op de grote lege vlakte,
langs de muren van de Laurenskerk en de gedempte grachten.

Rondom de klokkentoren klonk wederom geschetter.
Geen sloophamer of kraan, maar vrijheidszang en jazztrompetten.
Werd de moed verzameld om in een kwart eeuw op te stomen
tot dezelfde trots en vaart die in een kwart uur werd ontnomen.

Rondom de klokkentoren lacht nu de stad met glimmend glas
en her en der een grove kies die ons herinnert hoe het was.
Voor vrede en verzoening klinkt hier nog wekelijks ’t gebed,
voor zo wijd de wereld rondom de klokkentoren strekt.”

Gedicht door: Lennart Pieters

Gerelateerde berichten
Laat een antwoord