Dat kan sneller!
Dat kan sneller!

Dat kan sneller!

Ha! Betrapt! Jaja, je zit weer achter een beeldscherm hea!? Geen wonder, want het is een blog. Maar sta je wel eens stil bij wat je allemaal op een dag doet? Niet dat riedeltje van ‘en toen stond ik op’ en ‘toen pakte ik de bus’. Nee, nog concreter en nog specifieker. Wat doe je nou zoal op een dag en dan vooral hoeveel verschillende informatie verwerk je dagelijks? De huidige generatie is niet meer achter een beeldscherm weg te krijgen. Van Whatsapp bericht tot video stream, we worden doodgegooid met informatie. Jammer genoeg kan je je brein niet op stand-by zetten, tenzij je een monnik bent en dat ben je niet. Dus je brein die neemt alles op als een spons. Elk berichtje, elke pop-up, elke timeline, bewust en onbewust neem je ontelbaar veel informatie op. Daar waar je vroeger rustig ging zitten om een brief te schrijven en een week moest wachten op een antwoord, kan men nu al boos worden om die blauwe vinkjes. Dit zien we ook terug op de werkvloer.

Burn-out!

In de jaren 70 heeft een psychoanalyticus deze ‘nieuwe’ ziekte geïntroduceerd. Hij zag dit bij toegewijde, betrokken en enthousiaste hulpverleners die om onverklaarbare redenen binnen één jaar afstandelijke, onverschillige en gedesillusioneerde hulpverleners met een scala aan klachten werden. Naarmate de jaren verstreken en de bevolking er steeds meer mee te maken kregen zijn we kennis op gaan doen over dit fenomeen. Zo weten we dat er in de afgelopen 40 jaar 3 veranderingen zorgde dat mensen zo snel een burn-out hebben.

Focus

Zoals ik al zei is de huidige generatie enorm veranderd. Zowel in je persoonlijke omgeving als op de werkvloer. Daar waar men zich vroeger op handwerk focuste is men tegenwoordig van het multitasken en aansturen. Handwerk is denkwerk geworden, omdat handwerk steeds meer geautomatiseerd wordt. We gebruiken steeds vaker ons hoofd in onze dagelijkse werkzaamheden. En dit vraagt dan ook steeds meer inspanning vanuit ons brein.
Daarnaast worden aan medewerkers steeds hogere eisen gesteld. Bedrijven zijn constant bezig met concurreren. Zo moet het bedrijf te allen tijde beter zijn dan de concurrentie. Hierdoor dragen bedrijven hun medewerkers op om efficiënter, creatiever en prestatiegerichter te werken. De eisen die aan medewerkers gesteld worden hebben grote invloed op de werkinspanning die er geleverd moet worden.
Maar naast het werk is er nog een verandering en die bevindt zich thuis bij het gezin. Vroeger werkte de man overdag en verzorgde de vrouw het huishouden. Hierdoor had de man na een dag werk ’s avonds niets meer te doen en kon hij rusten. Tegenwoordig is dat anders. De vrouw werkt ook, het kind zit op de crash en de man werkt zoals vroeger. Vervolgens komen beide ouders thuis na een lange dag werk en moet het huishouden nog gedaan worden. Hierdoor hebben mensen tegenwoordig steeds minder tijd om tot rust te komen.

Tranquillo

Al deze drukte, prestatienormen en weinig rust hebben een enorme impact op de huidige arbeider. Gelukkig zien we de laatste jaren steeds meer dat mensen zich hier bewust van worden. Mensen passen zich dan ook steeds vaker aan, denk bijvoorbeeld aan flexwerken. Lekker thuis op de bank werken in je eigen tijd.
Vergeet jij wel eens je rust te pakken of ben jij de rust zelf? Laat het ons weten in de comments.

Gerelateerde berichten
Laat een antwoord