Een aantal dingen waar Nederland de beste in is!
Een aantal dingen waar Nederland de beste in is!

Nederland, klein in oppervlakte, groot in vele dingen!

Wij Nederlanders mogen af en toe best trots zijn op ons kikkerlandje. Hoe wij al jaren de zee aan kunnen met onze dijken, vele koloniën hebben gehad, en nog vele andere redenen om trots te zijn. Nederland mag dan veelal bekend staan om onze hoofdstad Amsterdam, die door menig Amerikaan als land op zich gezien wordt. Of onze enorme export aan bieren die wij brouwen en de manier waarop wij bepaalde zaken gedogen. Maar Nederland kent nog meer pracht en praal. Hieronder vind je slechts een handje vol van de zaken waar wij écht goed in zijn!

(Op)groeien

Laten we van wal steken bij het begin des levens. Waar in de wereld kan je het beste opgroeien? Nederland! Zowel materieel als geestelijk hebben kinderen het hier beter dan in andere landen, stelde Unicef in het laatste ‘Child Well-Being’-rapport. Zo blijken Nederlandse kinderen het meest gelukkig te zijn ten opzichte van kinderen elders in de wereld. Dit zou een directe link hebben met onze lengte. Zo stellen wetenschappers dat de gemiddelde lichaamslengte een indicator is van hoe goed de mens gedijt. In geen enkel land zijn mensen gemiddeld langer dan in Nederland. De gemiddelde lengte van de Nederlandse man is 1,83 meter en van de Nederlandse vrouw 1,70 meter.

Water en elektriciteit

Denk je er wel eens over na dat het niet vanzelfsprekend is om stromend water en elektriciteit binnen handbereik te hebben? Nee, dit is geen oproep om een of ander land te steunen, slechts een reminder van hoe goed wij het hier wel niet hebben. Mede door onze gangbare grond, vlakke landschappen en goed geregelde infrastructuur hebben wij op nagenoeg iedere plek in Nederland toegang tot schoon drinkwater en elektriciteit. Maar nog niet zo ver buiten Nederland, denk aan Frankrijk en Spanje is dit niet het geval. Je zal het op vakantie vast wel gemerkt hebben, drinkwater koop je in de winkel en stroomt niet overal uit de kraan. Of je rijdt er over het platteland en ziet de elektriciteitskabels aan palen hangen.

Watermanagement en infrastructuur

Wij zijn ware watermeesters, met onze vele sluizen (250), beweegbare bruggen (950), maar ook onze uitgestrekte dijken (ca. 17.500 km). We creëren nieuw land zoals de Noordoostpolder, Flevoland en de nieuwe maasvlakte. Maar niet alleen in Nederland benutten wij dit talent en onze expertise. Watermanagement is een groots en uniek exportproduct van Nederland. Zo spuiten we hele artistieke eilanden op in het buitenland (Dubai), dragen wij onze kennis over aan landen in nood en helpen we steden als New York droog te houden. Naast dat we ons land droog weten te houden, rijden wij enorm comfortabel hier onder de zeespiegel! Wanneer je België inrijdt merk je het al meteen. Het slechte wegdek, de huizen zijn anders, elektriciteitskabels aan palen en vele andere kenmerken waaraan je ziet dat je in België bent. Nederland heeft een prachtige infrastructuur. In veel landen fietsen er mensen over een provinciale weg of soms zelfs de snelweg, omdat er geen fietspaden zijn. Of onze verkeerspunten, die nagenoeg allemaal overzichtelijk en logisch zijn. Hier denk je bijvoorbeeld niet over na wanneer je je afschrijving van de wegenbelasting binnen krijgt.

Fietsland

Ons land is al eeuwenlang groots op het gebied van de fiets! Ons land maakt het meeste gebruik van de fiets ten opzichte van andere landen in de wereld. Zo ligt er in Nederland bijna 35.000 kilometer fietspad, zijn er hier ongeveer 18 miljoen fietsen, bezit 84% van de mensen boven de 4 jaar een fiets en van deze 84% bezit ieder persoon ongeveer 1,3 fietsen. Ook is Nederland een van de beste landen in de wielersport.

Sport

Nederland is ook op het gebied van sport erg goed. Zoals ik al zei is Nederland een van de beste in wielrennen. Maar ook in schaatsen zijn wij goed. Sinds 1893 waren er voor individuele schaatsers op wereldniveau 245 gouden medailles te verdelen. Nederland heeft hiervan de meeste bemachtigd, maar liefst 70 stuks. In Sotsji met de Olympische spelen van 2014 hebben wij Nederlanders 8 gouden, 7 zilveren en 8 bronzen medailles weten te bemachtigen in het schaatsen. Daarnaast staan wij al vele jaren in het top klassement van andere de sporten waaronder voetbal, hockey, darten, turnen en zwemmen!

Muziek

Voelde je hem al aankomen? Ik wel. Nederland is ontzettend goed in het maken van muziek. Nederland is groots als export land in de muziekindustrie. Als we naar het verleden kijken, maar zeker ook naar het heden. Zo verdienden Nederlandse muzikanten in 2013 gezamenlijk 158,8 miljoen euro in het buitenland. Het grootste deel van deze inkomsten is afkomstig uit de Dance scene. De titel ‘beste dj ter wereld’ is aan maar liefst 11 keer aan Nederlandse dj toegekend sinds de eerste editie in 1991. Daarnaast zijn Nederlandse muzikanten als André Rieu, Golden Earring, George Baker en vele andere wereldberoemd.

Slechts een handje vol argumenten waarom wij awesome zijn! Ken jij nog meer talenten van Nederland? Laat het ons weten in de comments!

Gerelateerde berichten
Laat een antwoord