Koningsdag 27 april 2015
Koningsdag 27 april 2015

Koningsdag 27 april 2015

Waar een klein landje groot in kan zijn! Wat zijn wij een trots volk. Al mogen de Amerikanen het verschil tussen Holland, the Netherlands en Amsterdam niet snappen. Wij zijn al populair sinds de VOC. Naja…Populair met de VOC? Anyway, sinds Willem ons land oranje kleurde zien we dit overal terug. Is het niet gewoon een slim bedachte marketing vorm? Of maakt het ons een eenheid? Ik denk beide, want het aantal verkochte oranje prullaria is enorm, maar vertegenwoordigd ons kleine kikkerlandje des te meer op WK ’s en olympiade.

“Ik blijf maar Koninginnedag zeggen”

Menig Nederlander blijft nog rustig het oude bekende Koninginnedag zeggen. Toch heeft deze nationale feestdag niet altijd deze naam gedragen. Laten we even de geschiedenis van deze nationale feestdag doorlopen. In de 19e eeuw was de huidige Koningsdag nog bekend als ‘Waterloodag’, dat op 18 juni gevierd werd. In 1885 werd dit feest op 31 augustus onder de naam Prinsessedag gevierd ter eren van prinses Wilhelmina. In 1898, toen Wilhelmina regerend vorstin werd, werd het pas Koninginnedag genoemd. Vervolgens nam Koningin Juliana de troon over en werd het op haar verjaardag, 30 april, gevierd. In 1980 nam Beatrix de troon over en heeft deze dag op 30 april gehouden. En zoals iedereen nu wel weet, heeft onze Willy dit verplaatst naar zijn eigen verjaardag, 27 april. Er zijn verder nog geen veranderingen in de viering terug te vinden, dus de door Juliana opgezette vrijmarkten, fietstochten en festivals zijn nog steeds aanwezig.

Festivals op Koningsdag

Maar waar moet je nou heen op Koningsdag? Je verdrinkt haast in de zee van festivals. De grote Koningsdag festivals in Rotterdam en Amsterdam zijn bij uitstek het meest bezocht. Daarnaast organiseert nagenoeg elke gemeente wel een festival. Maar zijn deze festivals niet allemaal een beetje hetzelfde? Er zijn ontzettend veel Koningsdag festivals in Amsterdam. Dit geeft je mooi veel keuze mogelijkheden mocht je je 27 april gaan richten op Amsterdam. Voor Rotterdam, Eindhoven en Utrecht precies hetzelfde. Deze steden spelen enorm in op toerisme door veel grote Koningsdag festivals te organiseren.

Koningsdag evenementen tips

Kijk even op een van de rommelmarkten! Even tussen ons, misschien biedt iemand zijn LP ’s wel aan #dombo Waarom? Lees ons artikel Vinyl on the rise.

Probeer het onbekende. Durf af te stappen van de jaarlijkse evenementen die iedereen al gezien heeft. Zoek iets unieks, iets kleins of iets onverwachts. Loop door de kleinere straatjes, wellicht kom je een gezellig kroegje tegen!

Wil je geen geld uitgeven aan een kaartje om ergens aanwezig te mogen zijn? Zoek op internet naar gratis festivals of bezoek een van de vele vrijmarkten.

Horeca bedrijven spelen vaak in op Koningsdag door verschillende activiteiten te organiseren. Soms komen hier de tofste ideeën uit voort. Van live muziek tot koekhappen. Eens een keer wat anders!

Blijf eens lekker in je eigen dorp of zoek een ander leuk dorp. De sfeer kan enorm verschillen t.o.v. een massa toerisme stad als Amsterdam. Poar neem’n in Twente of Zup’n in ’t zuiden.

En nog iets! Het weerbericht is niet relaxed. De verwachting is regen. Dus wat je ook doet vergeet je Poncho niet!

Heb jij nog een goede Koningsdag tip? Deel hem hieronder in de comments!

Gerelateerde berichten
Laat een antwoord