Nederland haalt gouden plakken op NK temperatuur!
Nederland haalt gouden plakken op NK temperatuur!

Tips om de hittegolf te doorstaan

Heb je al vakantie? Of zit je te zweten in de schoolbanken of op het werk? Zoals eindelijk eens goed voorspeld, hebben we deze week in Nederland een hittegolf. De ene meting na de andere is weer een nieuw record. Zo was het gisternacht 24,1 graden en daarmee de warmste nacht ooit gemeten in Nederland! Flexpanda heeft voor jou een aantal handige tips opgesteld om het hoofd koel te houden deze dagen!

Hittegolf

Laten we beginnen met een stukje informatie over deze golf die Nederland op dit moment teistert. ‘Een hittegolf is een periode die gekenmerkt wordt door uitzonderlijk hoge temperaturen.’ Uiteraard is dit per werelddeel anders te interpreteren, zo zullen Australiërs ons wellicht uitlachen om onze ‘hittegolf’. Wanneer spreken we van een hittegolf in Nederland? Wanneer er minstens vijf dagen achtereen de maximumtemperatuur 25,0 °C of meer bedraagt (zomerse dagen); waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30,0 °C of meer bedraagt (tropische dagen). Sinds het jaar 1901 hebben we in Nederland 39 hittegolven meegemaakt. De heetste dag tijdens een hittegolf was op 27 juni in 1947, deze dag werd de hoogste temperatuur op namelijk 36.8 graden Celsius gemeten.

hitte golf

Tranquilo, ir a tomar una siesta!

In Nederland zijn we niet zo gewend aan die extreme warmtes, mede de reden waarom het zo’n happening is en wij erover schrijven. Toch zijn er zat landen waar je kunt afkijken. En als mooiste voorbeeld, España! In Spanje kent men de traditie om siësta te houden. Dit is een middagdutje wanneer de zon op zijn hoogste staat. Winkels gaan dicht, men sluit het huis af en gaat lekker slapen. En wanneer het buiten weer iets is afgekoeld gaat men weer de straat op en aan het werk.

Keep yourself hydrated

Op zo’n hete dag zweet je veel van je kostbare vloeistoffen uit. Drink dus voldoende! Het beste is uiteraard water, maar je kunt bijvoorbeeld ook sportdrankjes, ijsthee of iets anders drinken. Maar ook drinken kent zijn grenzen, je wilt natuurlijk geen watervergiftiging oplopen! Drink over de gehele dag verspreid voldoende, minimaal 2 liter water. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om dit op te nemen en kan je lekker door blijven zweten. Om te controleren of je genoeg gedronken hebt moet je even naar het toilet gaan en onderstaande tabel hanteren.

kleur-urine1

Zoek het water op

Nederlanders kunnen altijd zo lekker klagen. Zo gaan ze wel op vakantie naar warme landen, maar als het eenmaal warm is in eigen land is het niet te harden. Maak er wat van, pluk de dag! Ga lekker naar het strand en duik het water in. Let er wel op dat je bij het water nog meer blootgesteld wordt aan de zon (weerspiegeling). Smeer je dus goed in! Maar ook wanneer je in het water ligt, moet je voldoende blijven drinken. Wanneer je zwemt raak je namelijk ook vocht kwijt, daarnaast ben je actief bezig! Houdt dus ook tijdens het zwemmen je vochtgehalte in de gaten.

Eet met mate

Hiermee bedoel ik niet dat je al je vrienden uit moet nodigen voor het avondeten. Maar dat je niet te al te grote maaltijden moet eten. Je lichaam moet moeite doen om grote maaltijden te verteren, zeker wanneer het warm is. Mede de reden waarom de winterse kost uit volle gerechten als boerenkool en erwtensoep bestaat. Om inspiratie op te doen voor je lunch kun je wederom bij de Spanjaarden afkijken. Denk hierbij aan tapas, salades of koude soep.

No alcohol my friend

Het komt voor sommigen misschien over als een zeurderige ouder, maar het is écht verstandiger weinig tot geen alcohol te drinken. Deze warme dagen nodigen uit om het terras op te zoeken en de nodige biertjes en/of wijntjes achterover te tikken. Toch kan je deze vorm van vocht niet op tellen bij de hiervoor aanbevolen twee liter. Alcohol drijft vocht af en je gaat er vaker van plassen. Daarnaast zorgt zo’n warme dag als vandaag ervoor dat de bloedtoevoer in je bloedvaten toeneemt. Hierdoor wordt alcohol nóg sneller opgenomen door je lichaam en heb je eerder en een sterker effect. Wees dus verstandig met je alcohol consumptie.

Fin.

Al met al is het verstandig om tijdens zo’n hittegolf goed op jezelf en anderen te blijven letten. Het kan al gauw mis gaan voordat je er erg in hebt. Zo vielen er in 2003 in Nederland tussen de 1400 en 2200 doden door extreme hitte. Leer hiervan!

Hopelijk helpen deze tips jou het hoofd koel te houden en te genieten van de warmte nu deze er eindelijk is. Heb jij nog handige tips? Laat het weten in de comments!

Gerelateerde berichten
Laat een antwoord