Politie en justitie bevelen de dashcam aan!
Politie en justitie bevelen de dashcam aan!

Dashcam steeds populairder in Nederland!

De politie en justitie hebben bekend gemaakt dat zij het gebruik van dashcams toejuichen. Door het gebruik van dashcams kunnen zogezegde ‘verkeershufters’ makkelijker opgepakt worden. Ook vergemakkelijkt het de verzekeringsclaims bij ongevallen. De dashcam geeft een duidelijke weergave van wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Door het gebruik van de dashcam sta je sneller in je recht wanneer je door andermans schuld in een ongeval verzeild bent geraakt. De beelden van de dashcam worden door de rechter als geldig bewijs geaccepteerd.

Dashcam nederland politie

Russische dashcam compilaties

Al een aantal jaar zijn de dashcam compilaties trending op het internet, in het bijzonder die vanuit de Oostbloklanden als Rusland. Hier gebeuren de meest gekke ongelukken, van sinkholes tot aan meteorieten die voorbij komen vliegen. Je kan het je zo gek niet bedenken of er is een dashcam filmpje van uit Rusland. In Rusland is het namelijk verplicht om een dashcam in de auto te hebben. Mede door het slechte wegdek, slecht rijdende bestuurders en waardeloze APK, komen de gekste ongevallen voor.

dashcamrusland

Get it on tape

Het gebruik van de dashcam stijgt ook in Nederland. Zo is het aantal automobilisten en vrachtwagenchauffeurs met zo’n dashcam in één jaar in Nederland verdrievoudigd. Er rijden nu zo’n 100.000 met dashcam uitgevoerde auto’s op de Nederlandse weg. Deze vaak kleine camera’s die aan de achteruitkijkspiegel of op het dashboard worden bevestigd nemen de hele rit op. In onderstaande tabel staat ongeveer hoeveel filmuren opgenomen kunnen worden per geheugen.

Resolutie Beelden per seconde 1GB 4GB 8GB 16GB 32GB
1280×1024 8 beelden per seconde 1uur 4uur 8uur 16uur 32uur
1280×1024 2 beelden per seconde 2uur 8uur 16uur 32uur 64uur
640×480 30 beelden per seconde 1uur 4uur 8uur 16uur 32uur
640×480 2 beelden per seconde 7uur 28uur 56uur 112uur 224uur

Dashcam japan gif

Dashcam in Nederland legaal?

Maar is die dashcam in Nederland legaal? Het antwoord is ja. Er is wel een aparte wetgeving tegen aangebrachte camera’s. Samengevat houdt deze wetgeving in dat bij een camera die een openbare ruimte filmt, duidelijk een waarschuwing moet staan. Zoals bijvoorbeeld een bordje met “Let op cameratoezicht”. Deze regel geldt alleen voor “aangebrachte” camera’s. Dashcams vallen onder de vrije nieuwsgaring. Wel moet je opletten bij het publiceren van filmpjes, namelijk de portretrechten. Zorg er dus voor dat wanneer er personen of kentekens in beeld komen deze te blurren.

Police dashcam gif

Overal wordt je gefilmd

Van openbare ruimte met waarschuwingsbordjes, beveiligingscamera’s op straat tot aan de nieuwe dashcams, overal maak je kans gefilmd te worden. Zo maakt de gemeente Utrecht gebruik van beveiligingscamera’s die door de stad verdeeld zijn, om dieselauto’s van 15 jaar of ouder te bekeuren. En worden regelmatig beelden van bijvoorbeeld overvallen vrijgegeven op opsporing verzocht. De discussie over privacy schending en waar de grens ligt over in het openbaar filmen wordt veelal gevoerd. Wat vinden jullie van het feit dat alles maar gefilmd wordt? Vind jij het juist goed of vind je het privacy schending? Laat het ons weten in de comments!

 

Gerelateerde berichten
Laat een antwoord