Productief thuiswerken?
Productief thuiswerken?

3 tips voor productief thuiswerken

Tegenwoordig is werken vanuit huis steeds normaler. Het is natuurlijk heerlijk om niet een uur in de file te hoeven staan om naar je werk te gaan, niet continue gestoord te worden door collega’s die weer werk voor je hebben of om gewoon een dag je baas niet te hoeven zien.

Maar de ervaring leert ons dat niet elke dag die je thuis werkt even productief is. Er zijn thuis vaak veel meer dingen die je kunnen afleiden van je werk zoals je kinderen, de televisie en veel meer dingen die leuker zijn dan thuis aan het werk gaan. Maar om je te helpen de dagen die je thuis aan het werk bent iets productiever te laten zijn hebben we vijf tips voor je opgesteld zodat je voortaan ook productief kan zijn als je thuis werkt.

1. Vermijd dingen die afleiden maar neem korte pauzes als je ze nodig hebt

De eerste tip zal niet uit de lucht komen vallen. Thuis zijn er veel dingen die je af kunnen lijden van je werk, de televisie, het eten in de keuken, maar ook dingen op de computer zoals Youtube, Twitter en Facebook. Probeer hier gedisciplineerd mee om te gaan en het gebruik hiervan te vermijden.

Alleen niet iedereen heeft evenveel zelfdiscipline, gelukkig kan je dit makkelijk trainen. Dit kan je doen door jezelf te belonen voor bijvoorbeeld, voor een half uur geconcentreerd werken mag je één Youtube filmpje kijken. Deze periodes kun je dan steeds langer maken voor jezelf.
Maar natuurlijk moet je jezelf niet afbeulen en is het ook belangrijk om af en toe even korte pauzes te nemen van je werk.

2. Stel jezelf elke dag een doel

Als je jezelf elke dag dat je thuiswerkt aan het begin een doel stelt zal je vanzelf merken dat je effectiever gaat werken. Een handige Chrome-extensie die ik hiervoor gebruik is, Momentum. Deze extensie vraagt aan het begin van elke dag: “what is your main focus for today?”. Als je deze vraag elke dag beantwoord komt dit doel elke keer als je, je browser opstart in beeld. Wel geld ook weer voor deze tip dat zelfdiscipline van essentieel belang is.

3. Zelfdiscipline

Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt is het hebben van zelfdiscipline verreweg het belangrijkste als je thuiswerkt. Daarom is misschien de belangrijkste tip die we je meegeven: “Als je van jezelf weet dat je geen zelfdiscipline hebt ga dan niet thuis werken.” Want het is alleen maar frustrerend als je thuiswerkt en niks gedaan krijgt.

Gerelateerde berichten
Laat een antwoord