Veroorzaakt het knakken van vingers reuma?
Veroorzaakt het knakken van vingers reuma?

Kraak jij je vingers dagelijks?

De een kraakt zijn vingers, de ander walgt ervan en soms gebeurt het vanzelf. Je kent het wel dat rare geluid dat van je vingers komt als je deze kraakt. Je zou kunnen denken dat dit slecht voor je gewrichten is en er doen dan ook vele spookverhalen over reuma en gewrichtsslijtage de ronden. Toch is er nieuw wetenschappelijk bewijs dat deze mythe ontkracht.

Myth ’knak’ Busters

Er lopen al jaren lang verschillende onderzoeken naar de mysterieuze oorzaken en gevolgen van het kraken van vingers. Zo werd er in de jaren ’40 aangenomen dat het ging om ‘snelle luchtbelvorming’. Of in de jaren ’70 waar het verklaart werd als ‘het knappen van luchtbellen’. Uit recent onderzoek van de University of Alberta blijkt namelijk iets heel anders. Zo zegt onderzoeksleider Gregory Kawchuck het volgende: “Het is alsof je een vacuüm creëert”. Een vacuüm? Jazeker, een vacuüm dat nog geen 310 milliseconden duurt. Dit werd zichtbaar nadat de onderzoeker meerdere malen zijn vingers kraakte onder de MRI-scan.

What The Vacuüm!?

Een vacuüm is een ruimte zonder materie en zonder druk. Dit wordt gecreëerd door het van elkaar af tillen van gewrichten die normaal gesproken erg dicht op elkaar liggen. Vervolgens is er niet genoeg vloeistof om de ruimte tussen deze twee gewrichten op te vullen. Maar er ontstaat wel een ruimte in die gewrichtsvloeistof – zonder materie – een vacuüm dus. En deze vacuüm veroorzaakt vervolgens de knak.

Waar een knak is, is iets kapot

De spookverhalen van reuma en gewrichtsslijtage worden wederom ontkracht door deze onderzoeker. Zo zegt Kawchuck dat het knakken van de vingers geen kwaad kan. In het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE zijn zijn bevindingen gepubliceerd. Kawchuck hoopt met zijn onderzoek een bijdrage te leveren aan gewrichtsklachten in de toekomst. Dat door deze kennis de klachten eerder opgespoord en behandeld kunnen worden.

Knak jij je vingers wel eens? Of vindt jij het een vreselijk geluid? Laat het hieronder in de comments weten, wij zijn erg benieuwd naar jullie bevindingen!

Gerelateerde berichten
Laat een antwoord