De wondere wereld van de E-sports
De wondere wereld van de E-sports

Wat is E-sports?

E-sports, staat voor Electronic Sports en staat ook wel bekend als professioneel gamen. Hierbij strijden gamers in competitie tegen elkaar, in teams of individueel om een pot met prijzengeld. De meest voorkomende video game genres die hiervoor worden gebruikt zijn:

  • Real-time strategy
  • fighting
  • first-person shooter
  • multiplayer online battle arena (MOBA)

Het laatst genoemde genre is misschien wel het bekendste genre in de wereld van E-sports. Met games als Dota 2 en League Of Legends. Bij deze spellen strijden spelers tegen elkaar in een virtuele arena waarbij het doel is om de “Nexus” (thuisbasis) van de tegenstander te vernietigen.

 Hoe groot is de wereld van de E-sports?

We gaan proberen deze vraag te beantwoorden aan de hand van een vijftal waanzinnige getallen, want de wereld van de E-sports is echt waanzinnig groot!

71,500,000

Dit is het aantal mensen dat in 2013 een competitieve game wedstrijd hebben bekeken. Om het even in perspectief te zien, dit zijn meer mensen dan er wonen in het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk en twee keer zoveel als de bevolking van Canada.

10,931,103

Eigenlijk zou er een dollar teken achter dit getal moeten staan. Dit is namelijk de grootste prijzenpot in de E-sports in Amerika, voor een toernooi Dota 2 genaamd, The International. Aan dit toernooi doen 14 teams en 70 spelers mee.

32,000,000

Dit is het hoogste kijkcijfer voor een E-sports toernooi ooit. Het ging hier om het derde seizoen van “the League of Legends World Championship”. Om even een beeld te schetsen hoe belachelijk veel kijkers dit zijn, als het evenement in het Wembley stadion in Londen gehouden zou worden was het stadion 350 keer uitverkocht. Of de organisatoren hadden heel Marokko kunnen vullen met mensen die naar het evenement keken. Gelukkig kijkt lang niet iedereen in het stadion naar de wedstrijden. De meeste kijkers bekijken de wedstrijden online via Twitch of Youtube.

Van Nerd tot Tienermiljonair

Zoals misschien al duidelijk was valt er een hoop geld te verdienen in de E-sports. Door sponsordeals, prijzengeld en reclamedeals wordt er veel geld verdient in deze wereld. Spelers die worden gecontracteerd door een professioneel team verdienen afhankelijk van het team en het niveau van de competitie een salaris van 25k tot het salaris van een profvoetballer. Echter verdienen de meeste spelers niet het meeste geld met hun contract maar met het prijzengeld en geld wat zij verdienen met het streamen van de game in hun vrije tijd. Sinds vorig jaar is E-sports zelfs erkend als officiële college sport, waardoor het voor jonge talenten in de E-sports, mogelijk is geworden om een collegebeurs aan te vragen bij een Amerikaanse Universiteit.

In Europa is de E-sport nog niet zo populair als in Azië en Amerika maar de verwachting is ook dat in Europa de sport nog flink zal groeien. Wat vind jij van E-sports? En hoe denk jij dat het zich zal gaan ontwikkelen in Europa? Laat het ons weten in de comments.

Gerelateerde berichten
Laat een antwoord