Misschien heb jij een eigen onderneming, wil je er eentje starten of heb je de ambitie om een eigen webpagina te beheren. Er zijn genoeg redenen om een webpagina te maken waarop jij jouw product of dienst kan verkopen. Voordat je aan een webpagina kan beginnen te sleutelen moet je een domein kopen. Domein registratie is de eerste stap naar jouw webpagina. Hierbij gaat er gekeken worden of het desbetreffende domein nog beschikbaar is voor jou. Maar wat komt er allemaal nog meer bij kijken?
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam vertegenwoordigd een soort adres op de webserver. Elk domein heeft een soort code die opgeslagen wordt bij de webserver. Deze webserver wordt beheerd door een derde partij. Er zijn vele partijen die de servers beheren. Domein registratie bij de juiste partij is daarom essentieel. Dit kan ervoor zorgen dat jouw webpagina/domein snel is of juist niet. De domeinnaam is eigenlijk de url die zichtbaar is. Bij deze blogpagina is Flexpanda de domeinnaam.
Waar kan ik er eentje kopen?
Een domein registreren kan bij verschillende partijen. Er zijn vele partijen die domeinnamen aanbieden. Deze partijen worden ook wel registrars genoemd. Over het algemeen worden deze partijen ook webhosting bedrijven genoemd. Naast het verschaffen van de domein registratie zorgen zij ook voor opslagruimte.
Wat zijn de kosten?
De kosten voor domein registratie verschillen. De verschillen komen door enkele zaken zoals .nl is goedkoper dan .com en .eu. Daarnaast verschilt het per webhostingpartij wat de prijzen zijn. Ook gelden de tarieven meestal per jaar. Na één jaar moet je jouw domeinnaam weer verlengen.
Hoe kan ik weten of deze nog vrij is?
De meeste registrars of webhostingpartijen hebben een zoekfunctie op hun website. Door jouw gewenste domeinnaam in deze zoekfunctie te typen kan je checken of het domein nog beschikbaar is. Wanneer deze nog beschikbaar is kan jij het bij de gewenste webhostingpartij aanschaffen.