Voel je je gestresst of heb je een burn-out? Een burn-out komt steeds vaker voor. De burn-out ontstaat vanwege werkdruk of omdat je je niet blij voelt in het team dat je werkt. Wellicht is een ander bedrijf geschikter voor je. Of gaat het hier toch om tijdelijke stress?
Stress
Wat is het verschil tussen jezelf gestresst voelen en het hebben van een burn-out? Dat is een lastig gegeven. Stress kan makkelijk veranderen naar een burn-out. Bij stressgevoelens voel je je opgejaagd, maar wellicht kun je de werkdruk nog wel makkelijk aan of brengt de stress je juist in een goede werkflow. Het hebben van een burn-out brengt alle negatieve uitwerkingen van stress naar de oppervlakte.
Burn-out
De burn-out symptomen brengen stress naar een volgend niveau. Je voelt je snel geïrriteerd, je voelt je moe maar je hebt het gevoel dat je niks klaargespeeld krijgt. Het takenpakket op je werk zint je niet of je hebt het gevoel dat je geen autonomie hebt over je eigen keuzes. De werkdruk is je te hoog. Je voelt je simpelweg opgebrand. Dit kan ook effect hebben op je fysieke staat. Hartkloppingen, hoofdpijn of pijn de maag kan een gevolg zijn van het hebben van een burn-out.
Je probeert het wel, maar het lukt niet
Het gevoel dat je een burn-out hebt kan opeens inslaan, al bouwt de stress al een langdurige tijd op. Je zou dit kunnen verwarren met een depressie. Het verschil hiertussen is echter dat je als een burn-out hebt, wel probeert van alles te doen. Je wil graag gaan werken of op komen dagen bij allerlei sociale activiteiten maar het lukt je niet om jezelf op de been te brengen. Bij een depressie wil je überhaupt niets doen.
Een coach
Zowel bij een depressie als bij een burn-out is het aan te raden om professionele hulp te zoeken. Een bezoek aan de huisarts en bij je vaste dokter je verhaal doen, kan al verlichting brengen. Mocht je situatie ernstiger zijn, dan word je doorverwezen naar een geestelijk hulpverlener. Je kunt er ook voor kiezen om contact te zoeken met een coach naar keuze. Het is belangrijk dat je naar diegene toegaat bij wie je je het meest op je gemak voelt. Het is onwenselijk dat diegene die je helpt je een nog hoger stressniveau bezorgd. Kies je coach dus zorgvuldig, zodat jij zo snel mogelijk weer op de been bent.