Het is heel vervelend als je werkgever je geen loon uitbetaalt. Je hebt gewoon gewerkt voor dit loon, dus vanzelfsprekend wil je het ook ontvangen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je werkgever je loon niet betaalt. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van betalingsonwil, waarbij de werkgever je loon simpelweg niet wil betalen. Hij of zij vindt bijvoorbeeld dat je er geen recht op hebt. Maar er kan ook sprake zijn van betalingsonmacht. Bij betalingsonmacht kan de werkgever je loon niet betalen. Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen. In deze blog geven we je een aantal handige tips voor achterstallig loon vorderen.
Goed controleren
Ten eerste is het altijd belangrijk om goed te controleren of je wel echt recht hebt op loon. Controleer dus goed of u het loon echt nog niet heeft ontvangen, om vervelende situaties te voorkomen. Check ook even in je contract of je nog wel recht hebt op loon. Zo weet je zeker dat je je werkgever niet onterecht beschuldigt van het niet betalen van je loon.
Contact met werkgever
Vervolgens is het slim om contact op te nemen met je werkgever. Bel, mail, of stap gewoon even zijn of haar kantoor binnen. Leg uit dat je je salaris nog niet hebt ontvangen en vraag hoe dit komt. Misschien is er wel gewoon sprake van een foutje en kan dit makkelijk worden opgelost. Maar er kunnen nog veel meer redenen zijn waarom je werkgever je loon niet betaalt. Is je werkgever bijvoorbeeld failliet? Dan kun je ook aankloppen bij het UWV om betaald te krijgen.
Aangetekende brieven sturen
Als je geen contact krijgt met je werkgever of je werkgever weigert om te betalen, dan kun je een aangetekende brief sturen. Geef een termijn van bijvoorbeeld 7 dagen waarin je werkgever je salaris moet hebben betaald. Weet je niet goed wat je in deze brief moet zetten? Zoek dan eens naar een voorbeeldbrief op internet en pas deze aan op je eigen situatie. Reageert je werkgever niet? Of betaalt hij of zij weer je loon niet? Dan kun je gerust nog een brief sturen. Hierin kun je vragen om wettelijke verhogingen en opnieuw een termijn stellen.
Achterstallig loon vorderen
Als dit allemaal niet mocht baten, dan kan het tijd zijn om juridische hulp in te schakelen. De werkgever draait in veel gevallen ook op voor de kosten van de incasso. Het inschakelen van juridische hulp kan dus een hele goede keuze zijn als je je loon graag uitbetaald wil krijgen. Een advocaat kan je precies uitleggen hoe dit in zijn werk gaat en wat je kansen zijn.