Tegenwoordig geven bedrijven hun personeel steeds vaker de optie om te flexwerken. Deze trend is voornamelijk te zien in het bedrijfsleven. In Nederland neemt het aantal flexwerkers ook steeds meer toe. Een flexwerker is een werknemer, die zonder vast arbeidscontract werkt bij verschillende bedrijven. De flexwerker kan in een drukke periode ingezet worden zonder een vast urenaantal. Tevens zijn er verschillende soorten flexwerk functies namelijk: een uitzendkracht (meest voorkomende functie), oproepkracht, 0-uren contract en freelancer. In dit artikel zetten wij een aantal voor- en nadelen op een rijtje van flexwerken.
Voordelen
Aan flexwerken zijn een aantal voordelen verbonden. En dat is natuurlijk logisch, want anders zouden werkgevers niet voor deze optie kiezen. Anno 2019 beschikt bijna iedereen over een laptop en is er overal toegang tot het internet. Dit zorgt ervoor dat medewerkers (bijna) overal ter wereld kunnen werken. Stuur een medewerker op zakenreis naar Amerika en hij kan hetzelfde werk uitvoeren als in Nederland. Wel is het belangrijk dat er in het buitenland gebruik gemaakt wordt van een VPS server zodat de data beschermt wordt.
Een ander voordeel van flexwerken is dat het je de optie biedt om thuis te werken. Uit een onderzoek blijkt dat de productiviteit op kantoor niet heel hoog is. Thuis werken of op een andere plek werken zorgt juist voor een hogere productiviteit. Daarnaast geeft het je ook meer vrijheid en onafhankelijkheid als medewerker.
Nadelen
Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan flexwerken. Flexwerken is niet voor iedereen weggelegd. Sommige werknemers zullen zich niet aan de afspraken houden en slecht bereikbaar zijn. Dit kan erg vervelend zijn voor hun collega’s die bijvoorbeeld dingen moeten regelen. Verder kan flexwerken ook nadelig zijn voor de werknemer omdat hij/zij geen vast contract heeft en dus geen zekerheid heeft. Hierdoor is het niet mogelijk om bijvoorbeeld een huis te kopen .