Een geschil hebben met je huisbaas of met een wanbetaler is erg vervelend. Het betreft jouw onderkomen of inkomen, wat super belangrijk is. Wanneer er onderling geen oplossing komt dan kan je huurcommissie of de rechter vragen om jou hierbij te helpen. Een voorbeeld van geschillen kunnen zijn: achterstallig onderhoud, huurverhoging, derving huurgenot of wanbetaling. Jij staat uiteraard in je huurrecht en er zijn genoeg stappen die gezet kunnen worden om dit geschil op te lossen.
Huurcommissie of rechter?
Een conflict of geschil hebben is nooit leuk, helemaal niet wanneer dit jouw onderkomen of inkomen betreft. Wanneer je als huurder of verhuurder een geschil hebt kan je de huurcommissie benaderen. Zij zijn een partij die kunnen bemiddelen. Hiervoor moet je schriftelijk een verzoek indienen. Een andere mogelijkheid is het inschakelen van een rechter die beschikt over de expertise in huurrecht. De rechter kent een directere aanpak dan de huurcommissie.
Huurrecht wet, waar heb je recht op?
De huurrecht wet kent vele facetten, voor zowel huurder als verhuurder. Veel valt uit het afgesloten contract te halen tussen huurder en verhuurder. Wanneer één van de partijen de gemaakte afspraken niet nakomt kan de rechter worden ingeschakeld. Deze zal een uitspraak kunnen doen en het geschil oplossen. Een voorbeeld van een dergelijk geschil kan zijn dat het pand allerlei mankementen vertoont die niet opgelost worden.
Doe research alvorens je een contract tekent
Research doen alvorens je een contract tekent is erg belangrijk. Dit geldt voor zowel huurder als verhuurder. Er kunnen vele slechte verhalen de rondte gaan over de potentiele huurder of de verhuurder is een huisjesmelker. Wanneer deze verhalen aanwezig zijn, moet je nogmaals goed nadenken of je het contract wil tekenen en hiermee een verbintenis aangaat met de andere partij.