

Waar blijven blaadjes langer bestaan? Ken jij het gevoel alsof je valt in je slaap? En blijven linkshandige langer leven? Lees het hieronder!
Tsjernobyl
In 1986 heeft er een kernramp in Tsjernobyl plaatsgevonden, hierbij is veel radioactief materiaal in de atmosfeer terechtgekomen. Maar het blijkt dat bijna 30 jaar na deze ramp dode bomen en bladeren in dit gebied nauwelijks vergaan! Onderzoekers hebben in het sterk besmette gebied 572 zakken met onbesmette bladeren neergelegd om te onderzoeken hoe snel deze zouden vergaan. Negen maanden later hebben ze deze zakken weer opgehaald en gewogen, waarna zij tot de conclusie kwamen dat in het sterk besmette gebied minder dan 40 procent van de bladermassa was vergaan. In de gezondere gebieden vergaat normaal gesproken zo’n 70 tot 90 procent van de dode bladermassa. Volgens het rapport blijken insecten en micro-organismen in dit gebied niet goed hun werk te doen bij het afbreken van deze plantenresten. Hierdoor blijft een groot deel van de baldermassa liggen. Onderzoekers vrezen voor bosbranden in dit gebied. Door de bladermassa die er ligt is de kans daarop groter in het rampgebied. Zo’n bosbrand kan ervoor zorgen dat het radioactieve materiaal buiten de beschermde zone terecht komt. En dat zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor omliggende gebieden.
Stuiptrekkingen voor het slapen
Zo’n 60 tot 70 procent van de mensen blijken voor het slapengaan stuiptrekkingen te ervaren. Je herkent dit vast wel, je ligt in bed, bent bijna in dromeland en het lijkt net alsof je valt. Je ledenmaten gaan alle kanten op en degene die naast je ligt krijgt misschien wel een dreun. Deze zogenaamde ‘val’ heet een hypnagoge schok. Dit gebeurt tijdens de overgang van de bewuste naar de onbewuste toestand van je lichaam. Er zijn twee theorieën over deze hypnagoge schok. De ene suggereert dat de twee hersendelen die verantwoordelijk zijn voor je bewuste en onbewuste toestand een strijd zouden voeren in de transitie van deze toestanden. Door het afgeven van de stofjes GABA en glycine zorgt een van deze hersendelen ervoor dat je spieren verslappen. De hypnagoge schokken zouden uiteindelijk ontstaan doordat je zelf in slaap valt, terwijl de spieren in je lichaam nog niet zo ver zijn. De tweede theorie is evolutionair van aard. Zo zou deze schok als instrument functioneren om je wakker te schudden bij een gevaarlijke gebeurtenis. De schok zou bijvoorbeeld een val uit een boom kunnen voorkomen door een snelle reactie van het lichaam.
Visschubben hebben jaarringen
Net als bij bomen hebben visschubben jaarringen. Ondanks dat het aantal schubben bij een vis altijd gelijk blijft, worden de schubben groter naarmate de vis ouder wordt. Wanneer er een periode van overvloed qua voedsel is, zien we op de buitenranden van de schubben een ruimere afzetting, die later als een ring te zien is. In voedselarme tijden blijven de gevormde ringen op de schubben erg klein, de schubben groeien dan nauwelijks. Bij Europese vissen is deze groei zo regelmatig dat men aan de hand van deze schubbenringen de leeftijd van de vis kan bepalen.
Zout
In de bodem van Nederland zit veel zout. Zelfs zoveel zout dat we de hele wereld twee eeuwen van zout kunnen voorzien met de voorraad uit de Nederlandse bodem. Het woord salaris is afgeleid van het woord ‘sal’ wat zout betekend. De Romeinen betaalden hun soldaten namelijk met zout. Toch is zout niet heel onschuldig, net als alle andere voedingsstoffen is ‘te veel’ niet goed. Toch is het bij zout al snel te veel, een bord zout eten overleef je namelijk niet.
Links
Nee, niet de partij waarop je zou kunnen kiezen maar andere leuke weetjes. Zo blijken ijsberen linkspotig te zijn. Wanneer ze een prooi vangen, hebben ze voorkeur om dit met hun linker poot te doen. Het leven van rechtshandigen is gemiddeld 9 jaar langer dan dat van linkshandigen. Dit zou te maken hebben met het verkeer, omdat linkshandigen bij het uitwijken voorkeur hebben om naar links te sturen. Daarnaast zijn linkshandigen met veel gereedschappen ook in het nadeel, wat gevaarlijke situaties op kan leveren. Je hart zit helemaal niet links in je borstkas, sterker nog, je hart zit gewoon in het midden. Toch zit er een kern van waarheid in, zo zit twee derde van je hart aan de linkerkant van je romp.
Binnekort volgen er meer van deze gekke, leuke en onverwachte weetjes. Heb jij nog een leuk weetje of ben je ergens benieuwd naar? Plaats het in de comments en wie weet komt hij in de volgende editie!