

Laatst hoorde ik op het nieuws hoe twee vrouwen van twintig jaar onder een boom gingen schuilen tegen de regen en van alle bomen in dat hele bos sloeg de bliksem precies in die ene boom in. De vrouwen kwamen hierbij helaas om het leven. Gelukkig komt het in Nederland niet frequent voor dat personen komen te overlijden door een blikseminslag. Het gemiddelde aantal doden per jaar door bliksem ligt in Nederland op twee. Ondanks dat het niet beïnvloedbaar is en vrijwel willekeurig waar zo’n inslag plaats gaat vinden, kan je de kans geraakt te worden verkleinen.
What to do in case of lightning?
Bliksem en daarmee hoge stroomspanning zoekt de weg van de minste weerstand en zal vaak het hoogste object in de omgeving raken. Wanneer je je in een open veld bevindt moet je op je hurken gaan zitten. Zet je voeten pal naast elkaar en je hoofd tussen je knieën. Je moet je voeten zo dicht mogelijk bij elkaar houden om spanning tussen je benen te voorkomen. Ben je op de fiets? Leg je fiets plat op de grond, en schuil minstens 10 meter van je fiets vandaan. Schuil daarnaast nooit onder een boom zoals de meisjes woensdag deden. De boom geleid de stroom de grond in en door dicht bij een boom te zijn kan de stroom ook door jouw lichaam gaan. Een auto is veilig als je erin zit, de banden zijn van rubber en je zit in een soort metalen kooi. Wanneer je de auto verlaat moet de auto eerst ontladen zijn!
Fascinatie
Vanaf jongs af aan kon ik al genieten van het geluid van onweer. Op een of andere manier gaf het altijd een knus gevoel in huis. Vanuit de serre van ons huis kon je de flitsen goed bewonderen en zo heb ik altijd al een fascinatie gehad voor onweer. Ik ben geen Stormchaser, maar zal het niet laten om de gordijnen bij een onweersbui even open te houden. Nagenoeg iedereen heeft het in zijn jeugd wel geprobeerd. Het tellen van de seconden tussen een flits en de donder. Zo wordt er gezegd dat het aantal tellen tussen deze twee gelijk staat aan hoever het van je vandaan is. Dit klopt, licht is vele malen sneller dan geluid. Het licht zal dus op langere afstand eerder je netvlies bereiken dan de donder je trommelvlies. Maar nu komt die brandende vraag, hoeveel kilometer afstand is de bliksem per tel van je verwijderd? 1 tel is ongeveer gelijk aan 300 meter (officeel 343M), maar is ook afhankelijk van de samenstelling van de lucht. De vuistregel is, per 3 seconden is de onweer één kilometer van je verwijderd. Door te tellen met eenentwintig, tweeëntwintig, drieëntwintig, etc. zorg je dat de tellen ongeveer gelijk zijn aan seconden.
Lightning facts
Wist je dat…
…er op ieder moment zo’n 2000 onweersbuien op de wereld zijn.
…er elke seconde wel een inslag is.
…mensen vroeger dachten dat bliksem door goden kwam.
…een bliksemschicht zo’n 30.000 graden Celsius is.
…in Congo de meeste onweerbuien zijn? Zo’n 150 inslagen per vierkante kilometer per jaar.