Wanna get high?
De mensheid is al eeuwen bekend met drugs. Deze ontdekkingen van drugs gebeurde veelal toevallig. Wellicht een verklaring voor de man die over het water liep. Landen als Iran en Irak verbouwden al in 4000 v. Chr. opium. De eerste teksten over alcohol dateren van 6000 v.Chr. En bier is al 5000 jaar oud (lees hier over bier). Amfetamine, de eerste chemische drugs werd voor het eerst in 1887 gemaakt. En in het jaar 1992, werd de stof zoals we die nu kennen als XTC samengesteld. Drugs hebben door de eeuwen heen drie functies gehad: een medische, een religieuze en een recreatieve functie. De effecten zijn ook onder te verdelen in drie categorieën:
– Oppeppende drugs (speed, cocaïne)
– Verdovende drugs (heroïne, alcohol, slaap- en kalmeringsmiddelen)
– Bewustzijn veranderende drugs (cannabis, LSD)
Holland, het land van de drugs toch?
Wanneer onwetende buitenlanders gevraagd worden of ze Nederland kennen, zal waarschijnlijk hun eerste associatie de coffeeshop zijn. Een van de redenen waarom Amsterdam vol toeristen zit, echt niet om de mooie grachtjes en herenhuizen. De eerste opiumconferentie vond in 1911 in Den Haag plaats. Dit resulteerde in het Opiumverdrag van 1912. Cocaïne en opiaten mochten toen alleen nog maar voor medische en wetenschappelijke doeleinden gebruikt worden. Het drugsverbod is dus bijna 100 jaar oud. Iedereen in het bezit van drugs is nog steeds strafbaar in Nederland. Toch zal de politie niet optreden tegen gebruik in coffeeshops of onder de hoeveelheid van 5 gram wiet of hasj wordt er ook niet opgetreden.
Gedoogbeleid Nederland is een voorbeeld functie
Nederland staat dan wel bekend om haar gedoogbeleid, maar we zijn zeker niet meer de enige. Zo heeft Uruguay haar gedoogbeleid betreft softdrugs aangepast en zijn landen als Argentinië en Chili hierover aan het nadenken. De mensen die voor het gedoogbeleid zijn voeren de mening; ‘wanneer drugs door de staat gereguleerd wordt heb je veel meer grip erop dan wanneer het illegaal gebeurt.’ Het vraagstuk wat bij drugs ter sprake komt is vaak de maatschappelijke gezondheid.
In Amerika pakken ze het drugsbeleid ook gestaag op. Zo zijn er al steeds meer wiet start ups te vinden in Amerika Dit voornamelijk door medische redenen vanwege de stof in (sommige gevallen) helende Cannabinoïde.
Trippende dieren
De ontdekking door mensen verliep meestal toevallig. Zo werd qat ontdekt, omdat herders merkten dat hun schapen actief werden wanneer ze van de qat struik aten. Hierdoor gingen ook zij het proberen en kwamen ze achter de werking van qat. Maar niet alleen bij schapen zien we het gebruik van hallucinerende, verdovende of oppeppende middelen.
Van dronken aap tot fruitvliegje, sommige dieren eten (on)bewust fruit, wat vervolgens gaat gisten of al gegist heeft, waardoor de dieren in contact komen met alcohol.
Op het eiland Tasmanië bevinden zich opiumvelden. De opium die hier wordt geteeld is voor de farmaceutische industrie, maar de bolletjes werken ook als je ze direct van het land eet. Zo eten kangoeroes van deze opium en staan ze berucht om de ‘graancirkels’ die ze op deze akkers achter laten, omdat ze onder invloed rondtollen op hun rug.
Om de effecten van soorten drugs bij dieren te testen, hebben Canadese onderzoekers spinnen blootgesteld aan onder meer cocaïne, lsd, crack en marihuana. De effecten van de verschillende drugs waren terug te zien in uiteenlopende structuren van de spinnenwebben. Hier een leuke parodie op de test.
Maar ook de intelligente dolfijn weet van hallucinerende stofjes. Zo profiteren zij van het afweersysteem van de kogelvis. Wanneer de kogelvis zich bedreigd voelt, blazen ze zich op tot een bol. Zo zijn ze moeilijker te pakken. En daar spelen de dolfijnen slim op in. Ze pakken de kogelvis beet en zwemmen er zo lang mogelijk mee rond. Uiteindelijk raakt de kogelvis het helemaal beu en laat dodelijk gif vrij. En hier begint de trip van de dolfijn. Het gif snel verdunt in het zeewater en zo krijgen de dolfijnen niet voldoende van het gif binnen om ze te doden. Maar wel voldoende om de dolfijnen in trance te brengen. Zie hier een fragment van trippende dolfijnen.
Laatste halte van de Rave trein
Mensen zijn zeker niet de enige die van drugs genieten of eraan verslaafd raken. Zo blijken varkens een zwak te hebben voor alcohol en kunnen ook zij net als mensen verslaafd raken aan de stof. Dus mocht je ooit een stonede kangoeroe, trippende dolfijn of alcoholverslaafd varken tegenkomen, geen paniek, ook dieren kunnen hiervan genieten.
Ken jij nog trippende dieren? Of zou jij je hond een bepaalde drug aanbevelen? Laat het ons weten in de comments!